1

Святий Феофілакт жив у Константинополі в VIII столітті під час іконоборчої єресі. Після смерті імператора-іконоборця Льва IV Хазара на престол вступив імператор Костянтин VI.

Відбулася також зміна патріархів: святий патріарх Павло добровільно залишив кафедру. На його місце був обраний святий Тарасій - на той час перший царський радник. За наполяганням нового патріарха був скликаний VII Вселенський Собор, який засудив іконоборчу єресь.

Святий Феофілакт, відданий учень святого Тарасія, з благословення патріарха разом зі святим на ім’я Михайло пішов у монастир на берег Чорного моря. Ревні подвижники своїми молитовними трудами отримали від Бога дар чудотворення.

Відео дня

Після декількох років перебування в монастирі вони обидва були висвячені патріархом Тарасієм в єпископський сан - святий Михайло був поставлений єпископом Синадським, а святий Феофілакт - єпископом Нікомидійським.

Святитель Феофілакт будував храми, лікарні, будинки для прочан, щедро роздавав милостиню, опікав сиріт, вдів і хворих, сам доглядав за прокаженими, не гребуючи обмивати їх рани.

Коли імператорський трон зайняв іконоборець Лев V Вірменин, страшна єресь спалахнула з новою силою. Одного разу під час переговорів з імператором, святий Феофілакт, передбачив йому швидку загибель.

За сміливе пророцтво святитель був відправлений у заслання у фортецю Стровіль. Тут він перебував впродовж тридцяти років до самої смерті, яка настала близько 845 року.

Тропар

Таяся, пожил еси, прехвальне, но Христос тя показа, яко светило на свещнице мысленнем, и скрижали ти вручи учений духовных, имиже, святителю Феофилакте, и нас озари.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.