и

Святий мученик Феодор Тирон був воїном у місті Аласії в північно-східній частині Малої Азії, під начальством якогось Врінка.

Одного разу Феодора почали змушувати принести жертву ідолам. Святий відмовився і твердо сповідав свою віру в Христа Спасителя. Начальник дав йому кілька днів на роздуми, під час яких святий Феодор посилено молився. Його звинуватили в підпалі язичницького храму і кинули до в'язниці, де йому з'явився Господь Ісус Христос.

Коли святого знову привели до правителя, то Феодор ще раз сміливо і безстрашно сповідував свою віру, за що був засуджений на тортури і спалення.

Відео дня

Мученик Феодор безстрашно увійшов у вогонь, де і віддав свою святу душу Богові. Це сталося близько 306 року в часи правління імператора Галерія.

Через 50 років імператор Юліан Відступник наказав правителю Константинополя окропляти в перший тиждень Великого посту всі їстівні припаси на ринках жертовною кров'ю, щоб обманом змусити християн їсти жертовну їжу.

Святий Феодор з'явився уві сні архієпископу Євдоксію і наказав йому оголосити всім християнам, щоб ніхто не купував нічого на ринках, а їли варену пшеницю з медом - коливо чи кутю.

У пам'ять про цю подію Православна Церква щорічно здійснює святкування святого великомученика Феодора Тирона в суботу першого тижня Великого посту.

Тропар

Велия веры исправления во источнице пламене, яко на воде упокоения святый мученик Феодор радовашеся, огнем бо всесожжегся, яко хлеб сладкий Троице принесеся. Того молитвами, Христе Боже, спаси души наша.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.