к

Преподобний Ісаакій, в миру Чернь, до чернецтва був багатим купцем у місті Торопці Псковської землі. Він роздав вест свій маєток убогим, потім прийшов у Київ і прийняв постриг від преподобного Антонія.

Преподобний проводив строге життя в затворі, харчуючись просфорою через день.

Після семирічного затвора з Ісаакієм стався такий випадок: диявол прийняв вигляд Христа і з'явився перед святим. Останній вклонився йому, після чого важко захворів, що навіть не міг ходити.

Відео дня

Преподобні Антоній і Феодосій доглядали за ним. Тільки на третьому році він почав ходити і говорити, іноді бувати в церкві.

Після одужання Ісаакій прийняв на себе подвиг юродства.

Перед смертю преподобний знову пішов у затвор, де знову піддавався навалі бісів, з якими боровся молитвою і хресним знаменням. Після свого зцілення він провів у подвигах близько 20 років.

Святий Ісаакій помер близько 1090 року. Його мощі знаходяться в печерах преподобного Антонія, а частина перенесена в Торопець ігуменом Кудіна монастиря в 1711 році.

Тропар

Светлости святых насладитися вожделев, в темную вселился еси пещеру, прехвальне, и добре подвизался еси, Исаакие, прельщен же быв от врага, паки крепко попрал еси того вся коварства. И ныне, яко победитель, в веселии предстоя Христу Богу, проси нам мира и велия милости.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.