5

Феодор народився в місті Євхаїт, у Малій Азії, і служив в імператорській армії. Слава про його військової доблесті поширилася після того, як він убив змія, що жив недалеко від Евхаїта. 

За переказами, цей змій жив у провалі на пустельному полі, яке знаходилося на північ від міста. Раз на день він вибирався звідти і в цей момент його жертвою міг стати будь-який звір чи людина. Наситившись, він повертався у своє лігво.

Феодор нікому не повідомив про свої наміри і вирішив позбавити місто від цього чудовиська. Юнак виступив проти нього зі своїм звичайним озброєнням.

Відео дня

Прийшовши на поле, йому захотілося відпочити в траві, але його розбудила стара християнка Євсевія. Євсевія, у будинку якої були покладені мощі Феодора Тирона, застерегла його про небезпеку. Феодор помолився, сів на свого коня, і викликав змія на бій.

Після того, як змій виповз із підземного сховища, кінь Феодора скочив на нього копитами і вершник вразив його. Жителі міста, які бачили зміїне тіло, пов'язували подвиг з вірою Феодора і дивувалися силі християнства.

За відвагу святий Феодор був призначений воєначальником, грецькою «стратилатом», у місті Гераклії, де ніс як би подвійний послух, поєднуючи своє відповідальне військове служіння з апостольською проповіддю Євангелія серед підлеглих йому язичників.

Невдовзі майже вся Гераклея прийняла християнство.

У цей час імператор Лікіній почав жорстоке гоніння на християн. Він почав переслідувати освічених поборників християнства, в яких не без підстави бачив основну загрозу для вмираючого язичництва. У їхньому числі опинився і святий Феодор.

Святий сам запросив Лікінія в Гераклею, пообіцявши йому принести жертву язичницьким богам. Для цієї мети в місто прибув імператор з вісьмома тисячами воїнів, було привезено безліч золотих і срібних статуй еллінських богів. Феодор попросив взяти їх на ніч для особистого жертвопринесення, пообіцявши вранці наступного дня поклонитися богам прилюдно.

Вночі він розбив статуї богів, а частини роздав убогим. Наступного ранку імператорський сотник Максентій відкрив обман Феодора імператору.

Імператор був шокований, а Феодор Стратилат пояснив свої вчинки вірою в Христа і невірою в язичницьких богів. Лікіній був ображений і велів стратити непокірного воєначальника.

Після цього святого піддали багатоденним тортурам, він був висічений, його палили вогнем і рвали залізними кігтями. Потім Феодора заточили в темницю і морили голодом протягом п'яти днів, після того осліпили і розіп'яли.

Згідно з переказами, вночі до Феодору прийшов ангел і воїн став неушкоджений. Вранці царські вояки застали святого Феодора живим і неушкодженим.

За наказом царя святий Феодор був усічений мечем. Святий великомученик Феодор Стратилат постраждав за Христа в Іраклії 8 лютого 319 року.

Тропар

Воинствословием истинным, страстотерпче, Небеснаго Царя воевода предобрый был еси, Феодоре: оружиями бо веры ополчился еси мудренно, и победил еси демонов полки, и победоносный явился еси страдалец. Темже тя верою ублажаем.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.