false

Преподобний Іоанн Кущник народився в родині багатих і знатних людей, які жили в Константинополі в V столітті. Юнак отримав прекрасну освіту і любив читати духовні книги. Коли молодий чоловік відчув всю суєтність світського життя, він умовив батьків подарувати йому Євангеліє і зник у Віфанії. В обителі "Несплячих" він прийняв чернечий постриг. Молодий чернець почав старанно трудитися в монастирі, чим дивував братію.

Через шість років до нього почали приходити думки про батьківську любов до нього, які невідступно переслідували юного подвижника. Святий Іоанн відкрив ігумену свій стан, просив відпустити його з обителі і благав братію не забувати його в молитвах, сподіваючись, що їх молитвами він, з допомогою Божою, і батьків побачить. Ігумен дав йому своє благословення.

Святий Іоанн повернувся в Константинополь і в одязі жебрака, ніким не впізнаний, оселився біля воріт рідного дому. Батьки посилали йому їжу зі свого столу, заради Христа. Три роки він прожив у кущі, тобто в курені, терплячи холод і сонячний жар. З ним завжди було Євангеліє, подароване йому батьками.

Відео дня

Перед смертю преподобного йому з'явився Господь, який відкрив йому, що приходить кінець його скорботі і через три дні він буде взятий у Царство Небесне.

Лише тоді святий показав батькам Євангеліє, яке вони йому подарували незадовго до того, як він покинув рідний дім і батьки впізнали свого сина. Зі сльозами радості вони обняли його, і одночасно засмутилися, що так довго він терпів всіляке лихо и людське зло біля воріт рідного дому. Святий Іоанн заповідав батькам поховати його на місці, де стояла його куща, і покласти в труну в жебрацькому лахмітті, яке він носив за життя.

Святий помер у середині п'ятого століття, йому було не більше двадцяти п'яти років. Над місцем його поховання батьки побудували храм Божий і при ньому будинок для подорожніх. У ХІІ столітті глава святого була перенесена хрестоносцями у Францію. Мощі преподобного знаходяться в Римі.

Тропар

Боже отец наших, творяй присно с нами по Твоей кротости, не отстави милость Твою от нас, но молитвами их в мире управи живот наш. 

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.