1

Свята мучениця Іуліанія була дочкою знатного язичника з Нікомидії. У дев'ятирічному віці дівчинку заручили з одним хлопцем на ім'я Єлевсій. З часом, дівчина відчула обман і примарність тієї віри, якої дотримувався батько, і тому потай від батьків прийняла святе хрещення. Коли ж наблизився час весілля, Іуліанія рішуче відмовилася від заміжжя.

Якими тільки словами батько не вмовляв не порушувати даного їм слова і не скасовувати заручин! У підсумку, роздратований батько почав бити свою доньку за її впертість. Незабаром Іуліанія була віддана на суд до правителя міста, яким був Єлевсій, її колишній наречений.

Молодий чоловік почав умовляти її вийти за нього заміж, обіцяючи не давити на зміні християнської віри. Свята мучениця знову дала рішучу відмову і воліла прийняти тортури. Іуліанію довго били і мучили, але після кожної екзекуції вона отримувала чудесне зцілення від Бога, як говорить переказ.

Відео дня

Близько п'ятисот чоловіків і понад сотні жінок сповідали себе християнами після того, як побачили стійкість і мужність святої мучениці, і були обезголовлені, тим самим хрестившись власною кров'ю. Зрештою, Іуліанія теж була засуджена до смерті. Кара святої мучениці відбулася в 304 році.

Тропар

Агница Твоя, Иисусе, Иулиания зовет велиим гласом: Тебе, Женише мой, люблю, и, Тебе ищущи, страдальчествую, и сраспинаюся, и спогребаюся крещению Твоему, и стражду Тебе ради, яко да царствую в Тебе, и умираю за Тя, да и живу с Тобою, но, яко жертву непорочную, приими мя, с любовию пожершуюся Тебе. Тоя молитвами, яко милостив, спаси души наша.

Проект "Православні свята" реалізован "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.