Ікона Божої Матері, з назвою "Скоропослушниця" - древній чудотворний образ, який знаходиться на Святій Горі Афон, у монастирі Дохіар. Монастирський переказ відносить час її написання близько десятого століття, до часів життя настоятеля обителі святого Неофіта.

У 1664 році відповідальний по кухні Ніл, проходячи в нічний час у трапезну із запаленою лучиною, почув від образу Богородиці, що висів над дверима, голос. Він закликав ченця надалі тут не ходити і не коптити ікону. Чернець подумав, що це жарт якогось брата і знехтував знаменням, продовжуючи ходити в трапезну із закіптюженою скіпою. Раптово він осліп.

У гіркому розкаянні молився Ніл перед іконою Божої Матері, благаючи про прощення. І знову почув дивний голос, який повідомив про прощення і повернення зору, але з наказом, який слід передати всій братії: "З цієї пори буде називатися ця Моя ікона Скоропослушницею, тому що швидку буду являти милість і виконання прохань всім, хто звертатиметься до неї,".

Відео дня

Пресвята Богородиця виконала і дотепер виконує Свою обіцянку - являє швидку допомогу і втіху всім, хто звертається до Неї з вірою. На Русі завжди користувалися великою любов'ю і шануванням списки з чудотворної Афонської ікони "Скоропослушниця". Багато з них прославилися чудесами. Особливо відзначалися випадки зцілення від падучої хвороби і біснування.

У 1938 році Афонська обитель Дохіар принесла в дар Руській Духовній Місії в Єрусалимі список з чудотворної ікони Божої Матері "Скоропослушниця".

Тропар

К Богородице притецем, сущии в бедах, и святей иконе Ея ныне припадем, с верою зовуще из глубины души: скоро наше услыши моление, Дево, яко Скоропослушница нарекшаяся. Тебе бо раби Твои в нуждах готовую Помощницу имамы.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.