1

Новоникитська ікона - одна з найдавніших ікон Божої Матері. Вона явилася святому великомученику Микиті в четвертому столітті. Мученик Микита, колишній воїн і учень Феофіла, єпископа готського, ще до прийняття хрещення, бачив одного разу уві сні Юнака, який тримав в руці Хрест.

Прокинувшись, він довго розмірковував над сенсом видіння. Одна дівчина-християнка, на ім'я Юліанія, за велінням від Бога, сказала Микиті, щоб він подивився на власні груди.

Він виявив у себе на грудях образ Пресвятої Богородиці з Богомладенцем, який стояв на колінах Своєї Матері і тримав у руці Хрест.

Відео дня

"Це ж саме зображення я бачив уві сні!" - вигукнув святий Микита. Явище ікони справило на нього таке враження, що він негайно прийняв святе хрещення. Незабаром почалося гоніння на християн, і святий Микита в числі інших сповідників прийняв мучеництво.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії у 2014-2015 рр. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.