12 вересня Православна Церква святкує день перенесення мощей святого благовірного князя Олександра Невського з Володимира до Санкт-Петербурга, яке відбулося в 1724 році.

Ще в 1710 році Петро наказав включити в відпусти при богослужінні ім'я святого Олександра Невського як молитовника за "Невську землю".

У тому ж році він особисто вибрав місце для побудови монастиря в ім'я Святої Трійці і Святого Олександра Невського - майбутньої Олександро-Невської лаври. Петро бажав перенести сюди з Володимира мощі святого князя. Війни зі шведами і турками сповільнили виконання цього бажання.

Відео дня

30 серпня 1721 року Петро Перший після тривалої і виснажливої ​​війни зі шведами уклав Ништадский мир. Саме цей день вирішено було освятити перенесенням мощей благовірного князя Олександра Невського. Перенесення мощей до Санкт-Петербурга було здійснено за велінням Петра Першого в 1724 році.

У 1724 році за наказом Петра Першого мощі Олександра Невського урочисто були перенесені в Олександро-Невський монастир (з 1797 року - лавра) в Санкт-Петербурзі. Таким чином Петро Перший освятив північну столицю Росії і засновану ним в 1710 році Олександро-Невську лавру прахом улюбленого і шанованого в народі святого. У 1753 році імператриця Єлизавета спорудила срібну раку для мощей Олександра Невського - був заснований щорічний хресний хід в цей день.

У 1790 році мощі були перенесені в Троїцьку церкву в присутності імператриці Катерини Другої.

Тропар

Познай свою братию, российский Иосифе, не в Египте, но на Небеси царствующий, благоверный княже Александре, и приими моления их, умножая жита людем плодоносием земли твоея, грады владычествия твоего ограждая молением и православным христианом на сопротивныя споборствуя.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізований у 2014-2015 рр за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.