11 серпня - пам'ять святої мучениці Феодотії

Мучениця Феодотія була родом з міста Нікеї Вифінської. Будучи ще молодою, вона овдовіла й залишилася сама з трьома малолітніми дітьми. Вона проводила благочестивий спосіб життя і виховувала своїх дітей у християнській вірі.

Феодотія була добре знайома зі святою Анастасією Узорішительницею, з якою вони були дуже добрими приятельками. Коли почалися гоніння їх обох заарештували. На суді святу Феодотію побачив один сановник - Левкадій. Його полонила її краса, і він вирішив взяти її у свій будинок, з наміром одружитися на ній.

Перебуваючи вдома в Левкадія свята Феоотія продовжувала зберігати себе в чистоті та благочесті. Вона не піддавалася ані ласкам, ані погрозам язичника. Розгніваний непохитністю святої, Левкадій відіслав її з дітьми у Віфінію, до начальника області Никитії.

Відео дня

Коли на допиті суддя почав погрожувати Феодотії муками, її старший син - Евод, сказав, що християни більше бояться бути залишеними Богом, ніж мук на землі. Хлопчика почали жорстоко бити на очах у матері.

Після цього святу Феодотію хотіли віддати на поталу, але Господь цього не допустив - ангел перегородив дорогу нечестивцю і не дав заподіяти святій ніякої шкоди. Приписуючи це диво волхвуванню, суддя засудив святу разом з дітьми до спалення на вогнищі.

Тропар

Мученицы Твой, Господи, во страданиих своих венцы прияша нетленныя от Тебе, Бога нашего: имуще бо крепость Твою, мучителей низложиша, сокрушиша и демонов немощныя дерзости. Тех молитвами спаси души наша.