Святий апостол Фома був родом з галілейського міста Пансади і займався рибальством. Почувши благовістя Ісуса Христа, він все залишив і пішов за Ним. Апостол Фома входить до числа дванадцяти найближчих учнів Спасителя.

За свідченням Священного Писання, святий апостол не повірив розповідям інших учнів про Воскресіння Ісуса Христа: "Коли на руках Його знаку відцвяшного я не побачу, і пальця свого не вкладу до відцвяшної рани, і своєї руки не вкладу до боку Його, не ввірую!" (Ін. 20, 25).

На восьмий день після Воскресіння Господь явився апостолу Фомі і показав Свої рани. "Господь мій і Бог мій!" - вигукнув святий апостол (Ін. 20, 28). "Фома, який був колись слабкішим за інших апостолів у вірі, - говорить святитель Іоанн Златоуст, - зробився по благодаті Божій більш мужнім, ревним та невтомним за всіх них, так що обійшов зі своєю проповіддю майже всю землю, не боячись проголошувати Слово Боже народам диким".

Відео дня

Згідно з церковним переказом, святий апостол Фома заснував християнські Церкви в Палестині, Месопотамії, Парфії, Ефіопії та Індії. Проповідь Євангелія апостол відобразив мученицькою смертю.

За звернення до Христа сина і дружини правителя індійського міста Меліапора святий апостол був поміщений у темницю, зазнав тортур, і, нарешті, пронизаний п'ятьма списами, відійшов до Господа. Частини мощів святого апостола Фоми є в Індії, Угорщині і на Афоні.

Тропар

Запечатану гробу, живот от гроба возсиял еси Христе Боже, и дверем заключенным, учеником предстал еси, всех Воскресение: Дух Правый теми обновляя нам, по велицей Твоей милости.