Ця ікона з'явилася 18 вересня 1405 року на болоті Молче недалеко від Путивля.

Спочатку вона знаходилася в Молченській Софронієвій пустині, а в 1605 році була перенесена в Путивльський Молченський монастир.

Пожежа в монастирі знищила оригінал ікони, але зберігся перший список Молченської ікони Божої Матері, написаний в 1724 році, який прославився багатьма чудесами і був чудотворним.

Відео дня

В 1925 році після закриття монастиря ікона зникла. Довгі роки ікону намагалися розшукати, але безуспішно.

У 60-і роки  ХХ століття настоятелем Спасо-Преображенського собору і благочинним Путивльського та Буринського районів був призначений священик Георгій Козаченко.

Отець Георгій часто молився, щоб Пресвята Богородиця відкрила, де знаходиться один з її чудотворних образів.

У 1969 році до нього звернулася дружина покійного старости Секерина, з тим, щоб отець Георгій прийняв заповідану йому покійним чоловіком ікону Пресвятої Богородиці.

Але це була не Молченська ікона, а Володимирська ікона Божої Матері, список XIX століття.

Після ретельного огляду внутрішньої частини кивота виявилося, що під Володимирським образом Богоматері зберігалася стародавня чудотворна ікона Молченська.

Спочатку ікона зберігалася як родинна святиня дому.

7 травня 1995 року ікона була урочисто передана Путивльскому Молченському монастирю.

Перед іконою Пресвятої Богородиці «Молченська» моляться про захист від нападу ворогів, від скорботи, смутку та зневіри, про зцілення хвороб, про захист від пожежі, про настанову та покров відходячих у життя вічне.

По молитві перед цією іконою отримують зцілення хворі нервовими захворюваннями і психічними розладами.

Тропар

Днесь светло красуется славный град Москва и в Путивле ликование велие, яко ествуют, Богомати, дивную икону Твою, медом благодати всех напояющую.