Священномученик Антипа - учень святого апостола Іоанна Богослова, був єпископом Пергамської Церкви в Малій Азії за царювання імператора Нерона.

У той час усіх, хто не приносив жертви ідолам, піддавали страті або вигнанню.

Святитель Антипа своїм прикладом, твердою вірою й безустанною проповіддю досяг того, що жителі Пергама почали ухилятися від жертвопринесень.

Відео дня

Імператор велів кинути святого в розпеченого мідного бика в ідольському капищі, але тіло його не згоріло й було поховано християнами.

Ім'я Антипи згадується в Одкровенні Іоанна Богослова: «А до Ангола Церкви в Пергамі напиши: Оце каже Той, що має меча обосічного: Я знаю діла твої, і що де ти живеш, там престол сатани. І тримаєш ти Ймення Моє, і ти не відкинувся від віри Моєї навіть за днів, коли в вас, де живе сатана, був убитий Антипа, свідок Мій вірний».

У V столітті над могилою священномученика був побудований храм і його гробниця з мироточивими мощами стала шануватися як місце зцілень.

Антипа Пергамський вважається покровителем стоматологів і помічником при зубному болі.

Тропар

Идольския лести упразднил еси, Антипо, и, диавольскую поправ силу, пред богоборцы дерзновенно Христа исповедал еси. Темже со Ангельскими чины в Вышних водворяяся, Владыце всех славословие принося, и о нас молебное благодарение предлагаеши, благодать цельбы даруя. Сего ради тя чтим, священномучениче Антипо, моли Христа Бога, да спасет души наша.