Майбутній святитель народився в кінці чотирнадцятого в селі Одноушево поблизу Солигалича в сім'ї служивого землевласника на ім'я Феодор.

В 12 років хлопчик прийняв чернечий постриг у монастирі в селі Унорож поблизу Галича. Через кілька років перейшов у Симонов монастир у місті Москва, де виконував послух пекаря.

З 1431 року він є єпископом Рязанським і Муромським.

Відео дня

Після смерти в 1431 році митрополита Фотія, Іона фактично очолив Російську Церкву.

Восени 1433 року литовський князь Свидригайло послав у Константинополь для висвячення на митрополита єпископа Смоленського Герасима. Останній був возведений у Константинополі в сан митрополита всієї Русі, але в 1435 році, запідозрений князем Свидригайлом у зраді, був убитий.

Після смерті митрополита Герасима в Константинополь відправився єпископ Іона, але в 1437 році, прибувши в столицю Імперії, він дізнався, що патріарх Йосиф у 1436 році вже поставив на Руську митрополію Ісидора.

15 грудня 1448 року на Соборі руських єпископів у Москві був обраний митрополитом Київським і всієї Русі. Його кандидатура не була узгоджена з Патріархом у Константинополі.

У 1458 році Москва відкинула пропозицію Литви про кандидатуру на посаду митрополита Григорія Болгарина, учня митрополита Ісидора.

Святитель постійно проживав у Москві і став останнім святителем, який мав кафедру в Москві, але носив титул митрополита Київського.

При митрополиті Іоні був урочисто зарахований до лику святих митрополит Олексій, мощі якого були знайдені нетлінними при перебудові Чудова монастиря, розпочатої у 1431 році.

Святитель помер 31 березня 1461 року.

27 травня 1472 року при перебудові Успенського собору відбулося знайдення нетлінних мощей, які зараз зберігаються в Успенському соборі Московського Кремля.

У 1547 році за митрополита Макарія він був прославлений для загальноцерковного шанування.

Тропар

Ярем Господень измлада восприим, и Того стопам невозвратным желанием последовал еси, и освященнаго подвига достигл, святительства паству приим и чудес от Бога дары прият, с верою приходящим к раце мощей твоих подавши различным недугом исцеление неоскудно, отче наш Ионо, святителю Христов, моли Христа Бога даровати нам велию милость.