Преподобний народився в селянській родині Миколи Муравйова 31 березня 1866 року в селі Вахромєєво, і був хрещений з ім'ям Василь. Коли хлопчикові було 10 років, його батько помер, а незабаром померла сестра Ольга.

Приїхавши в Петербург, юнак став розсильним гостинного двору. Ще хлопчиком він дізнався від монаха-схимника про те, як складеться його життя. Молодий чоловік знайшов духівника в особі старця Гефсиманського скиту Свято-Троїцької Сергієвої лаври ієромонаха Варнави (Меркулова).

У 1882 році Василь став приказчиком, а вже у 1892 році він відкрив власну справу, ставши доволі великим торговцем хутра. Володіючи великим досвідом і маючи міцні торговельні зв'язки, він організував контори по заготівлі та продажу хутра. Значна частина товару постачалася за кордон у Німеччину, Австро-Угорщину, Англію, Францію та інші країни.

Відео дня

Імовірно в 1894 році він одружився на Ользі Іванівні Нетроніній. У 1895 році Василь Миколайович став дійсним членом Товариства з поширення комерційних знань у Росії і вступив на Вищі комерційні курси, організовані при товаристві. У 1906 році він придбав великий двоповерховий будинок-дачу в мальовничому селищі Тярлево, розташованому між Царським Селом і Павловськом, який до 1920 року став головним притулком родини Муравйових.

13 вересня 1920 року Василь подав прохання в Духовний Собор Олександро-Невської лаври про прийняття його в число братії, на що отримав згоду, був прийнятий послушником і отримав послух паламаря. У той же час послушницею Воскресенського Новодівичого монастиря стала дружина Василя Миколайовича - Ольга.

Усе своє майно Муравйови пожертвували на потреби обителей. Тільки в Лавру Василь Миколайович передав 40 000 рублів у золотій монеті.

Перше духовне ім'я Серафима було Варнава. 11 вересня 1921 року митрополитом Веніаміном (Казанським) інок Варнава був висвячений в ієромонахи. У 1926-1929 роках отець Варнава несе послух духівника Олександро-Невської лаври.

Імовірно в 1929 році він прийняв велику схиму і був названий ім'ям Серафим на честь преподобного Серафима Саровського чудотворця, якому отець Варнава прагнув наслідувати всіма силами протягом усього  життя.

Навесні 1930 року отець Варнава, за рекомендацією лікарів і з благословення митрополита Серафима (Чичагова), покинув свою келію у Феодоровському корпусі Олександро-Невської лаври і оселився в селищі Вириця, де й прожив до самої своєї смерті.

Преподобний мирно відійшов до Господа 3 квітня 1949 року. Канонізований на Архієрейському Соборі РПЦ в 2000 році. У тому самому році над могилою преподобного Серафима була побудована дерев'яна каплиця.

Тропар

Купец велик соделался еси, преподобне отче Серафиме, сый в мире, к многому богатству тленному ты николиже сердца прилагал еси, послушник истинен и добродетелей подвижник, егда же, вся оставль, на крест монашества восшел еси, дары Святаго Духа многи тебе дашася и яко единаго от древних тя явиша пророка, старца, чудотворца и молитвенника, столпа подвижником, спасения вождя. Сего ради молим тя: и нас премудро ко спасению управи.