Преподобними ми називаємо тих святих, подвиг яких полягав у чернечому подвижництві. Чернеча аскеза як тип святості припускає відмову від мирських прихильностей, турбот і прагнень і вибір слідування Христу, посту і молитви як основи подвигу. Цей тип святості зазначений у словах Христа, сказаних апостолу Петру: «И всякий, кто оставит домы, или братьев, или сестер, или отца, или мать, или жену, или детей, или земли, ради имени Моего, получит во сто крат и наследует жизнь вечную» (Мт. 19:29).

Преподобними отцями ми їх величаємо в силу того, що через їх життя і їхні праці ми можемо навчитися виконанню заповідей Божих. Адже в людини найчастіше виникає питання саме як позбавитися від того чи іншого гріха або ж тією чи іншою пристрасті.

Своїм життям вони явили світу святість, яка була досягнута через догоду Богу, що відбулася з допомогою посту і молитви, як говорилося раніше. Прикладом святих подвижників Церква зміцнює нас на подвиг духовний, «бо дивлячись на їх життя, незлобне та богоугодне,  як на зразок, наслідуємо чесноти преподобних по силам своїм», пам’ятаючи, що і святі подвижники і подвижниці, прославлені Церквою, були людьми, наділеними немочами плоті подібно до нас.

Відео дня

Сирна субота - це особливий і єдиний день у році, коли звершується пам'ять усіх богопосвячених осіб. І природно, що їх пам'ять відбувається незадовго перед початком Великого посту, тому що «житіє постніческе» - це просто синонім чернечого життя, і тому не тільки ченці, а й миряни, і біле духовенство - усі наслідують цієї чернечої чесноти.

Тропар

Боже отец наших, творяй присно с нами по Твоей кротости, не отстави милость Твою от нас, но молитвами их в мире управи живот наш.

Рravmir