Святитель Євстафій народився в Сиді Памфилійському в другій половині третього століття. Він був глибоко освіченим богословом, а також відрізнявся великими знаннями у світських науках.

Коли на Сході стало поширюватися аріанство, Євстафій ревно боровся за чистоту Православної віри. У 325 році імператор Костянтином Великим був скликаний I Вселенський собор. Першим головою на цьому соборі був святитель Євстафій. Собор засудив вчення Арія і виклав православне сповідання в Символі віри.

Однак деякі єпископи підписали акти собору не за переконанням, а під страхом відлучення. Після собору почалися їх підступи проти святителя Євстафія.

Відео дня

Незабаром вони добилися його згоди на скликання в Антіохії помісного собору. Підкупивши одну блудницю, вони намовили її з'явитися на собор з грудним немовлям і сказати про те, що батьком дитини є святитель Євстафій. У результаті, собор зняв Євстафія з кафедри. Він без суду був відправлений на заслання, у Фракію.

Помилковість звинувачення незабаром відкрилася, але до цього часу імператор Костянтин вже помер, а його син Констанцій підтримував погляди Арія.

Святитель Євстафій і в засланні все так само ревно боровся за Православ'я. Він помер у засланні, у місті Филипах або Траянополі, у 337 році.

У 482 році мощі святителя Євстафія з честю були перенесені в Антіохію.

Тропар

Боже отец наших, творяй присно с нами по Твоей кротости, не отстави милость Твою от нас, но молитвами их в мире управи живот наш.