Преподобний Косма Яхромський був слугою одного боярина і під час тривалої хвороби свого пана розважав його читанням книг. Якось, переїжджаючи з міста в місто, вони зупинилися на річці Яхромі.

Тут преподобному Космі з'явилася на дереві ікона Успіння Пресвятої Богородиці, від якої він почув голос, наказавший бути йому ченцем і влаштувати монастир. Його хворий пан тоді ж отримав від ікони зцілення, а преподобний Косма відправився до Києва і в Печерському монастирі прийняв постриг.

Потім з явленою іконою Богоматері він знову відправився на Яхрому і в 40 кілометрах від міста Володимира за підтримки добрих християн побудував храм на честь Успіння Пресвятої Богородиці. До преподобного стали збиратися браття, і утворився монастир.

Відео дня

Преподобний Косма був обраний ігуменом. Слава про чернечі подвиги святого доходила в ті часи навіть до великого князя.

Преподобний Косма помер у глибокій старості в лютому 1492 року і був похований у заснованій ним обителі.

Тропар

Горняго желая премирнаго жития, дольняя возненавидел еси, и, взем крест свой, последовал еси Христу, и в пустыню вселился еси, досточудне, в ней подвизася в пениих, в бдениих и пощениих. Темже в тя вселися Пресвятый Дух, но яко имея дерзновение ко Христу Богу, испроси людем православным здравие и спасение и не забуди посещая чад своих, совершающих священную память твою, Космо, преподобне отче наш.