Святий рівноапостольний Кирило, вчитель Словенський, і його старший брат Мефодій за походженням були слов'янами, які народилися в Македонії.

Святий Кирило отримав блискучу освіту. Він рано прийняв сан пресвітера.

Після повернення до Константинополя святий Кирило був бібліотекарем соборної церкви і викладачем філософії. Він з успіхом вів полеміку з єретиками іконоборцями і з магометанами.

Відео дня

Потім святий пішов на гору Олімп до свого старшого брата Мефодія, але його самотність тривала недовгий час.

Обидва брати були послані в 857 році імператором Михайлом у місіонерську подорож для проповіді християнства в хазар. По дорозі вони зупинялися в Херсоні і відкрили там мощі священномученика Климента, папи Римського. Прибувши до хазар, святі брати розмовляли з ними про християнську віру.

У 862 році почалася головна справа святих братів. На прохання князя Ростислава імператор послав їх до Моравії для проповіді християнства на слов'янській мові. Святі Кирило і Мефодій по одкровенню Божому склали слов'янську азбуку і переклали слов'янською мовою Євангеліє і багато богослужбових книг. Також вони ввели богослужіння на слов'янській мові.

За природою хворобливий і слабкий, святий Кирил від багатьох подвигів незабаром захворів і, прийнявши схиму, помер у 869 році сорока двох років. Перед смертю він заповів своєму братові продовжити християнську просвіта слов'ян.

Тропар

От пелен прилежно Премудрость сестру себе сотворив, Богогласе, пресветлую видев, яко девицу чисту, юже приемь, приведе, яко монисты златыми, сею украсив свою душу и ум, и обретеся яко другий Кирилл, блаженне, разумом и именем мудре.