Ікона Божої матері «Утамуй моя печалі» була привезена до Москви козаками в 1640 році за царя Михайла Федоровича і перебувала в церкві Святителя Миколая, що на Пупишах на Садовниках.

У цій церкві зберігалися записи про велику кількість чудес, що відбувалися від чудотворної ікони Богоматері, але пожежею 1771 року всі документальні свідчення були знищені.

Перекази зберегли пам'ять про багато чудових події, найбільш відомою з яких є випадок повного зцілення жінки знатного походження, якій було явлення Богородиці зі словами: «Накажи себе везти в Москву. Там, на Пупишеві, у храмі Святого Миколая, є Мій образ з написом: «Утамуй моя печалі», молись перед ним і отримаєш зцілення».

Відео дня

Люди передають, що ікону довго шукали в храмі, але не знайшли і, тільки коли принесли всі, що зберігалися на дзвіниці храму ікони Божої Матері, серед них, виявили одну з написом: «Утамуй моя печалі».

Коли хвора побачила образ, то перехрестилася, хоча, до цього не могла навіть поворухнути рукою. Після молебню жінка приклалася до ікони і встала на ноги абсолютно здоровою. Це чудо відбулося 7 лютого 1760 року.

Тропар

Утоли болезни многовоздыхающия души моея, утолившая всяку слезу от лица земли, Ты бо человеком болезни отгониши и грешных скорби разрушаеши, Тебе бо вси стяжахом надежду и утверждение, Пресвятая Мати Дево.