Свята мучениця Тетяна народилася в Римі, у сім'ї знатного сановника, який таємно сповідував християнську віру і виховав свою дочку в істинному шануванні й вірності християнській вірі.

Свята Тетяна не захотіла виходити заміж, а вирішила присвятити себе на служіння церкві. Вона була поставлена дияконісою в одному з римських храмів і всі свої сили віддавала виконанню церковних обов'язків.

Свята мучениця Тетяна постраждала під час гоніння на християн за часів імператора Олександра Севера. Її схопили і привели в язичницький храм Аполлона, де примушували принести жертву поганському ідолу.

Відео дня

Відмовившись, святу Тетяну жорстоко катували, проте твердість її віри і терпіння були непохитні.

Під час мук вона тільки молилася, щоб Бог просвітив її мучителів. Господь почув молитву праведниці. За її молитвами тричі руйнувалися статуї язичницьких богів.

Муки, яким піддавали святу Тетяну або не завдавали їй шкоди, або за ніч сліди їх безслідно зникали, або самі мучителі страждали від ударів, які наносилися невидимою рукою.

Вражені стійкістю святої, мучителі Тетяни тут же відкрито зверталися до Христа, перетворюючись з катів у мучеників за Христа. Голодний лев, який був випущений на святу Тетяну на арені цирку, почав лащитися до неї.

У підсумку, перелякані гонителі засудили мученицю на страту мечем. Разом з нею був страчений і її батько.

Святу мученицю Тетяну вважають покровителькою студентів.

Тропар

Агнцу Пречистому и Пастырю последуя, агнице словесная Татиано, мысленных зверей не убоялася еси, но знамением крестным вооружившися, до конца тех низложила еси, и вошла еси в Небесную ограду, идеже помяни и нас, мученице Христова многомудрая.