е

Святий пророк Огій є десятим із дванадцяти малих пророків. Він був з роду Левія і пророкував при перському царю Дарії Гістаспі, за п'ятсот років до Різдва Христового.

Його книга складається з чотирьох промов, мета яких - пояснити народу причини його важкого стану і неуспіху в його працях і починаннях, підняти павший дух переселенців, що повернулися з вавилонського полону, переконати їх якомога швидше побудувати Храм, вдихнути віру в непорушність їх заповіту з Богом і обітниць Божих, які будуть виконані саме в споруджуваному Храмі - у ньому з'явиться Месія і започаткує своє вічне і всесвітнє Царство.

Відомостей про життя пророка Агея, крім тих, які повідомляються в Біблії, не збереглося. Іудейський переказ називає його членом Великої Синагоги, до якої рабини зараховували не тільки пророків Захарію і Малахію, але й інших діячів післяполоненої епохи.

Відео дня

За переказами, він ще в ранній юності прийшов з Вавилону до Юдеї, пророкував про повернення народу з полону, бачив відновлення Храму, перший оспівав там "алілуя" і помер в Єрусалимі, де і був похований поблизу від гробниць священиків.

Тропар

Пророка Твоего Аггея память, Господи, празднующе, тем Тя молим: спаси души наша.

РИА Новости