е

Преподобний Сава Освячений народився в п'ятому столітті в благочестивій християнській сім'ї міста Каппадокії. Коли Саві було п'ять років, його батька викликали в службових справах до Александрії, так як він був військовим. Мати теж вирушила з ним, а хлопчика залишили на піклування дядька.

Через три роки Сава вступив у монастир святої Флавіани, який розташовувався неподалік. Тямуща дитина скоро навчилася читати і добре вивчила Святе Письмо.

Батьки вмовляли юнака вибрати сімейне життя, але Сава, якому вже було сімнадцять років, прийняв чернечий постриг і досяг таких висот у молитві і пості, що міг робити дива.

Відео дня

Після десяти років, святий Сава відправився в Єрусалим, а вже звідти в обитель преподобного Євфимія Великого. Але останній порадив ченцеві відправитися до отця Феоктиста, який був настоятелем сусіднього монастиря. У цій обителі Сава пробув послушником три роки, до дня свого тридцятиріччя.

Після смерті старця Феоктиста, преподобний Сава отримав благословення усамітнитися в печері. Тільки по суботах святий виходив зі свого помешкання, щоб помолитися за богослужінням і трохи поїсти.

Наступні п'ять років отець Сава зовсім не виходив зі своєї убогої кам'яної келії.

За духовним зростанням молодого ченця спостерігав святий Євфимій, який зрідка став брати Саву із собою в пустелю біля Мертвого моря.

Коли преподобний Євфимій помер, святий Сава пішов з Лаври і оселився в іншій печері, поруч з обителлю преподобного Герасима Йорданського.

Через кілька років навколо святого Сави стали збиратися люди, які хотіли духовно потрудитися. З часом у печері був влаштований храм. Це і було початком Великої лаври преподобного Савви Освяченого.

Святий Сава заснував ще кілька монастирів.

Преподобний є автором першого статуту церковних богослужінь, який був прийнятий усіма Палестинськими монастирями і називається «Єрусалимським».

Святий мирно преставився до Бога в 532 році після Різдва Христового.

Тропар

Слез твоих теченьми пустыни безплодное возделал еси, и иже из глубины воздыханьми во сто трудов уплодоносил еси, и был еси светильник вселенней, сияя чудесы, Савво, отче наш, моли Христа Бога спастися душам нашим.