а

Святий преподобний Ніл Посник, уродженець Константинополя, жив у п'ятому столітті і був учнем святого Іоанна Златоуста. Отримавши прекрасну освіту, Ніл ще хлопцем був призначений на важливий пост префекта столиці.

До цього часу Ніл був одружений і мав двох дітей. Блиск придворного життя тиснув на подружжя. Величезний вплив на їхні життя чинив святий Іоанн Златоуст. Подружжя вирішило розлучитися і присвятити себе на чернецтво.

Дружина Ніла з дочкою пішли в один з жіночих монастирів в Єгипет, а преподобний Ніл із сином Феодулом пішли на Синай, де оселилися у викопаній власноруч печері.

Відео дня

Сорок років служила ця печера житлом преподобному Нілу. Постом, молитвою, працею здобував святий високу духовну досконалість. До нього почали приходити люди, і кожен у святого знаходив пораду. У своєму усамітненні преподобний Ніл багато писав.

У пустелі преподобний Ніл витерпів багато негараздів. Сарацини захопили в полон його сина Феодула, і хотіли принести юнака в жертву язичницьким богам.

За молитвами святого Господь врятував Феодула, і преподобний знайшов його в єпископа Емеського, який викупив юнака у варварів. Саме цей єпископ висвятив обох пустинників у священний сан.

Після посвяти вони повернулися на Синай, де разом працювали до смерті преподобного Ніла.

Тропар

Слез твоих теченьми пустыни безплодное возделал еси, и иже из глубины воздыханьми во сто трудов уплодоносил еси, и был еси светильник вселенней, сияя чудесы, Ниле, отче наш, моли Христа Бога спастися душам нашим.