а

Святкування Пресвятої Богородиці, на честь Її ікони, іменованої "Казанська", було встановлено в подяку за позбавлення Москви від навали поляків в 1612 році. Кінець XVI і початок XVII століття відомі в історії Росії як Смутний час. Країна зазнала нападу польських військ, які насміхалися над православною вірою, грабували й палили храми, міста й села. Неправдою  їм вдалося оволодіти Москвою. На заклик святішого патріарха Єрмогена російський народ встав на захист Батьківщини. В ополчення, яке очолював князь Дмитро Михайлович Пожарський, був присланий з Казані чудотворний образ Пресвятої Богородиці.

Знаючи, що лихо допущено Богом за гріхи, весь народ і ополчення наклали на себе триденний піст і звернулися з молитвою до Господа і Його Пречистої Матері за небесною допомогою. Молитва була почута. Від святителя Арсенія, згодом єпископа Суздальського, який на той час знаходився в полоні в поляків, прийшла новина, що йому у видінні було відкрито про зміну суду Божого на милість, за заступництвом Пресвятої Діви. Натхнені звісткою російські війська 22 жовтня 1612 року звільнили Москву від польських загарбників.

Святкування на честь Казанської ікони Пресвятої Богородиці встановлено у 1649 році.

Відео дня

Тропар

Заступнице усердная, Мати Господа Вышняго, за всех молиши Сына Твоего, Христа Бога нашего, и всем твориши спастися, в державный Твой покров прибегающим. Всех нас заступи, о Госпоже Царице и Владычице, иже в напастех, и скорбех, и в болезнех, обремененных грехи многими, предстоящих и молящихся Тебе умиленною душею и сокрушенным сердцем, пред пречистым Твоим образом со слезами, и невозвратно надежду имущих на Тя избавления всех зол. Всем полезная даруй и вся спаси, Богородице Дево: Ты бо еси Божественный покров рабом Твоим.