н

На початку четвертого століття в Палестині з'являється преподобний Харитон, який і був засновником монастирів власне в пустелі Єрусалимській. Святий Харитон Сповідник постраждав при імператорі Авреліані.

Одного разу по дорозі до Єрусалиму, куди він ішов помолитися, на нього напали розбійники й насильно забрали із собою у Фаранську пустелю, у дику печеру, яка була їм притулком. Змій, який там мешкав, отруїв вино. Розбійники загинули після чергової порції вина, а преподобний Харитон став абсолютно вільним. У подяку за чудесне позбавлення він вирішив залишитися в цій самій печері, щоб служити Господу.

Незабаром чутка про його святе життя і чудеса зібрала до нього учнів. Печеру перетворили на церкву, і так була заснована знаменита Фаранская лавра.

Відео дня

Незабаром святий відкрив ще дві лаври. В одній з них, преподобний Харитон дожив до глибокої старості, але останні дні свого земного життя захотів закінчити в церкві, збудованій на місці розбійницької печери.

За переказами, преподобний Харитон склав чин чернечого постригу.

Тропар

Слез твоих теченьми пустыни безплодное возделал еси, и иже из глубины воздыханьми во сто трудов уплодоносил еси, и был еси светильник вселенныя, сияя чудесы, Харитоне, отче наш, моли Христа Бога спастися душам нашим.