м

Невдовзі після Хресних страждань Господа Ісуса Христа й після Вознесіння Його на Небо в Кесарії Палестинській оселився сотник по імені Корнилій, котрий раніше жив в Італії Фракійській. Він, хоча й був язичником, але відрізнявся глибоким благочестям і добрими справами, про що свідчить святий євангеліст Лука (Діян. 10, 1).

Господь не погордував його доброчесним життям і привів до пізнання істини через просвітництво світлом віри Христової. Під благодатним впливом Святого Духа Корнилій увірував у Христа і хрестився разом зі своїми родичами. Він був першим з язичників, які прийняли Хрещення. Корнилій залишив світ і пішов на проповідь Євангелія разом з апостолом Петром, який поставив його єпископом.

Коли апостол Петро разом зі своїми помічниками, святими Тимофієм і Корнилієм, знаходився в місті Ефесі, йому стало відомо про особливо сильне ідолопоклонництво в місті Скепсі. Було кинуто жереб, кому туди йти, що випав на Корнилія.

Відео дня

У той час містом правив князь Димитрій, котрий ненавидів християнство і поважав язичницьких богів. Дізнавшись про прибуття святого Корнилія в місто, він негайно позвав його до себе і запитав про причину пришестя. Коли святий Корнилій пояснив, що служить Господу, князь розлютився і зажадав від нього принесення жертви ідолам.

Коли Корнилія привели до язичницького храму, він повернувся до сходу і, схиливши коліна, виголосив молитву до Господа. Почався землетрус, і храм Зевса та ідоли, що перебували в ньому були знищені. Весь народ, який бачив, що сталося, був шокований. Князь ще більш озлобився і наказав зв'язати й підвісили святого в темниці на ніч.

У той час один з його рабів повідомив князю сумну звістку про те, що його дружина і дитина загинули під уламками зруйнованого храму. Але дещо пізніше один з жерців, розповів, що чув голоси його дружини і сина з-під руїн. Жрець просив звільнити ув'язненого, оскільки завдяки диву, скоєного святим Корнилієм, дружина й син князя залишилися живі.

Радісний князь у супроводі наближених поспішив до темниці і просив його визволити з-під руїн храму дружину й сина. Святий прийшов до зруйнованого ідольського храму, і по молитві постраждалі були врятовані. Після цього князь Димитрій, всі його родичі і наближені прийняли Хрещення.

Святий Корнилій прожив ще довгий час у цьому місті, навернув до Христа всіх жителів-язичників і поставив пресвітера Евномія для служіння Господу. Помер він у глибокій старості і був похований неподалік від зруйнованого ним язичницького храму.

lavra.ua