п

13 вересня із заходом сонця євреї зустрінуть Рош Ашана - Новий рік, 5776-й від створення світу за єврейським календарем, повідомляє РИА Новости.

Рош Ашана - одне з найбільш яскравих і барвистих єврейських свят. Його назва перекладається з івриту, як "голова року". Він символізує "шостий день творіння", коли Бог створив першу людину - Адама.

Цьогоріч його святкують 14 і 15 вересня, але урочистості традиційно починаються із заходом сонця напередодні, 13 вересня.

Відео дня

Вважається, що щорічно Всевишній в Рош Ашана творить суд над людством, зумовлюючи, що повинно трапитися з людьми і народами в наступаючому році. У цей день кожна людина повинна уважно розібрати свої вчинки, зрозуміти, що вона зробила неправильно і покаятися.

Рош Ашана - це не свято у звичайному розумінні цього слова. Святковий стіл і ошатний одяг виражають не радість, а надію на милосердя Всевишнього. У ці два дні заведено якомога менше спати і якомога більше часу приділяти молитві.

У перший день Нового року зазвичай проходить святкова ранкова молитва «Шахаріт» і сурмління в шофар - єврейський ритуальний духовий музичний інструмент із рогу тварини, як правило, барана. Звуки шофара закликають людину до каяття, його глас слухають стоячи. Згідно з традицією, кожен єврей зобов'язаний у Рош Ашана почути звук шофара, причому "вживу", а не в запису і не за допомогою електронних носіїв.