р

10 вересня Православна Церква встановила день пам'яті Собору преподобних отців Києво-Печерських, що спочивають у Дальніх печерах древньої обителі.

У число преподобних отців Києво-Печерських входять ченці, які звершували свій духовний подвиг у період з ХІ по XV століття. Про них не збереглося відомостей, крім імен, часу несіння подвигів і вказівки якого роду були духовні труди. Багато з преподобних залишилися невідомими.

Собор преподобних отців Києво-Печерських - одне з ключових свят у Києво-Печерській лаврі. У цей день в обителі завжди багатолюдно. Дальні печери відвідує майже кожен паломник, який приїхав у святу Лавру. Всі намагаються потрапити у святе «підземелля», повторюючи слова величання, присвяченого преподобним отцям, «єдиними устами і єдиним серцем».

Відео дня

Дальні печери також прийнято називати «Феодосієвськими», за ім'ям їх засновника - преподобного Феодосія Печерського. Загальна довжина лабіринту, не рахуючи Варязьких печер - близько 300 метрів.

Тропар

Мысленное солнце и светлую луну, первоначальных Печерских, со всем собором преподобных днесь почтим, тии бо, церковную твердь озаряюще, просвещают во тьме страстей бедствующих, и подают от Христа Бога молитвами своими помощь во всех скорбех, и душам нашим просят избавления.