ш

Чудотворна ікона Божої Матері «Достойно є» знаходиться в столиці Афону місті Кареї на горнім місці вівтаря соборного храму. Час її явління визначається 980 роком.

Даний образ особливо шанується завдяки наступному випадку.

У кінці Х століття недалеко від Афонського Карейского монастиря в келії жив один старець-відлюдник зі своїм послушником. Одного разу старець вирушив на всенощне бдіння в храм, а послушник залишився в келії вичитувати молитовне правило. Як тільки настатала ніч, він раптово почув стукіт у двері. Відчинивши її, юнак побачив перед собою незнайомого ченця, який попросив дозволу увійти. Послушник впустив його, і вони разом почали молитовні піснеспіви.

Відео дня

Так проходила їх нічна служба своїм чином, доки не настав час величати Пресвяту Богородицю. Ставши перед Її іконою «Милуюча», послушник почав співати загальноприйняту молитву: «Чеснішу Херувим...», але гість зупинив його і сказав: «У нас не так величають Божу Матір» – і заспівав інший початок: «Достойно є…». А потім вже до цього додав «Чеснішу Херувим...».

Інок наказав послушникові завжди співати в цьому місці богослужіння щойно почуту пісню на честь Богородиці. Не сподіваючись, що він запам'ятає настільки чудові слова почутоюї молитви, послушник попросив гостя їх написати. Але в келії не було ні паперу, ні чорнила, і тоді незнайомець написав слова молитви пальцем на камені, який несподівано став м'яким, як віск. Потім він раптово зник, і чернець тільки і встиг запитати в мадрівника, його ім'я, на що той відповів: «Гавриїл».

Старець, який повернувся з храму, був дуже здивований, почувши від послушника слова нової молитви. Вислухавши його розповідь про чудесного гостя і побачивши чудово написані слова піснеспіва, старець зрозумів, що небожитель, який з'явився – це архангел Гавриїл.

Звістка про чудесне відвідування архангела Гавриїла швидко поширилася по Афону і дійшла до Константинополя. Афонські ченці відіслали в Константинополь кам'яну плиту з написаною на ній піснею Богородиці як доказ істинності переданої ним звістки. З того часу молитва «Достойно є» стала невід'ємною частиною православних богослужінь. А ікона Божої Матері «Милуюча» разом з колишньою назвою називається також «Достойно є».

Тропар

Притецем, вернии, со дерзновением к Милующей Царице Богородице и умиленно воззовем к Ней: низпосли на ны милости Твоя богатыя: град сей избави от всякаго обстояния, мир даруй мирови и спасение душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.