о

Святий мученик Ардаліон прийняв мученицьку смерть за Христа при імператорі Максиміані Галерії на початку четвертого століття.

Святий Ардаліон був талановитим мімічним актором, як сказано в його житії - "з числа лицедіїв".

Одного разу в цирку він грав роль християнина. Актор, за задумом автора, повинен був спочатку відмовитися від принесення жертви ідолам, а потім погодитися відректися від Христа.

Відео дня

По ходу дії святого Ардаліона підвісили на дереві, призначеному для тортур, і почали стругати залізними гаками. Він так природно зображував страждання, що глядачі були в захваті і голосно висловлювали свої похвали його мистецтва.

Раптом святий велів усім замовкнути і оголосив, що він дійсно християнин і не відречеться від Господа. Правитель міста намагався представити справу так, що святий Ардаліон продовжує грати роль, і в кінці видовища відречеться від Христа і принесе жертву богам. Але святий Ардаліон продовжував сповідувати свою віру в Христа.

Тоді правитель наказав кинути мученика на розпечену сковороду.

Так святий Ардаліон удостоївся мученицького вінця.

Тропар

Мученик Твой, Господи, Ардалионе, во страдании своем венец прият нетленный от Тебе, Бога нашего: имеяй бо крепость Твою, мучителей низложи, сокруши и демонов немощныя дерзости. Того молитвами спаси души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.