л

Святий Антипа був учнем Іоанна Богослова.

Потім він був поставлений єпископом Пергамської церкви, у Малій Азії.

Згідно житію, Антипа відмовився припинити свою проповідь про Христа і принести жертву язичницьким богам. За це він був кинутий у храмі Артеміди в розпеченого мідного вола.

Відео дня

Потім його тіло було таємно поховано місцевими християнами.

У V столітті над могилою священномученика був побудований храм і його гробниця з мироточивими мощами стала шануватися як місце зцілень.

За свідченням Георгія Кедріна при імператорі Феодосії Великому бик, в якому прийняв смерть Антипа, був перевезений до Константинополя.

Ім'я Антипи згадується в Одкровенні Іоанна Богослова: «А до Ангола Церкви в Пергамі напиши: Оце каже Той, що має меча обосічного: Я знаю діла твої, і що де ти живеш, там престол сатани. І тримаєш ти Ймення Моє, і ти не відкинувся від віри Моєї навіть за днів, коли в вас, де живе сатана, був убитий Антипа, свідок Мій вірний» (Об'явлення 2:12,13)

У зв'язку з цим існують різні версії про дату його смерті, пов'язані з датуванням часу написання Апокаліпсису.

Антипа Пергамський вважається покровителем стоматологів і помічником при зубному болі.

Тропар

Идольския лести упразднил еси, Антипо, и, диавольскую поправ силу, пред богоборцы дерзновенно Христа исповедал еси. Темже со Ангельскими чины в Вышних водворяяся, Владыце всех славословие принося, и о нас молебное благодарение предлагаеши, благодать цельбы даруя. Сего ради тя чтим, священномучениче Антипо, моли Христа Бога, да спасет души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.