о

У V столітті недалеко від Константинополя знахдився гай, присвячений, за переказами, Пресвятій Богородиці. У гаю було джерело, з давніх пір прославлене чудесами, але поступово воно заросло чагарником і тіною.

В 450 році воїн Лев Маркелл, майбутній імператор, зустрівши в цьому місці сліпця, який заблукав, допоміг йому вибратися на стежку і влаштуватися в під деревом для спочинку. У пошуках води для втомленого подорожнього він почув голос Богородиці, який наказував знайти заросле джерело і помазати тіною очі сліпому. Коли Лев виконав повеління, сліпий негайно прозрів. Божа Матір передрекла також Леву, що він стане імператором, і через сім років це передбачення здійснилося.

Ставши імператором, Лев Маркелл згадав про явище і передбачення Божої Матері і розпорядився очистити джерело, обнести його кам'яним кругом і на ньому побудувати храм на честь Богородиці. Святе джерело було назване імператором «Живоносним джерелом», так як у ньому проявилася чудодійна благодать Божої Матері. Так само була названа й ікона Богородиці, написана для нової церкви.

Відео дня

В VI столітті імператор Юстиніан Великий, після того, як, випивши воду з джерела, вилікувався від тяжкої хвороби, збудував біля храму, влаштованого імператором Левом, новий храм, при якому був створений багатолюдний монастир. У XV столітті після падіння Візантійської імперії храм «Живоносне джерело» був зруйнований мусульманами. Вибудувана згодом невелика церква була в 1821 році також зруйнована, а джерело засипане. Християни знову розібрали руїни, розчистили джерело та як і раніше, черпали з нього животворну воду.

Ікону Пресвятої Богородиці «Живоносне джерело» глибоко шанували на Русі. У Саровській пустелі на честь цієї ікони був побудований кам'яний храм. Ті хворі прочани, яких преподобний Серафим Саровський посилав молитися перед чудотворною іконою Божої Матері, отримували від неї зцілення.

У п'ятницю Світлої седмиці після Літургії в православних храмах зазвичай звершується водосвятний молебень перед іконою Божої Матері «Живоносне джерело». Водою, освяченою на цьому молебні, віруючі окроплюють свої сади і городи, закликаючи допомогу Господа і Його Пречистої Матері на дарування врожаю.

Перед іконою Пресвятої Богородиці «Живоносне Джерело» моляться про збереження праведного життя, про зцілення від тілесних і душевних хвороб, пристрастей, про допомогу в скорботі.

Тропар

Почерпем, человецы, цельбы душам и телом молитвою, река бо всем предтечет, Пречистая Царица Богородица, источающи нам чудную воду и измывающи сердец черности, греховныя струпы очищающи, души же освящающи верных Божественною благодатию.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.