ш

Велика Субота - це останній день перед Пасхою. Він з'єднує Страсну П'ятницю - хресні страждання і смерть Спасителя - зі Світлим Христовим Воскресінням. Для віруючих це і скорботний, і радісний день: Христос ще лежить у гробі, ще не настало Воскресіння, але вже все наповнено передвеликодньою радістю.

За вченням Церкви, у цей день Господь душею сходить у пекло і скидає владу смерті над людством. Одночасно Він входить у рай з розсудливим розбійником, який був розіп'ятий праворуч від Спасителя, і, як Син Божий, сидить на Духовному Престолі з Богом Отцем і Святим Духом.

Відео дня

За свідченням Священного Писання, після Розп'яття і смерті Христа Йосиф з Ариматеї, член Синедріону, прийшов до Пілата і став просити в нього тіло Ісуса для поховання. За звичаєм римлян, тіла розп'ятих залишалися на хрестах і ставали здобиччю птахів, але з дозволу начальства їх можна було поховати.

Йосиф купив плащаницю - довге полотно, в якому звичайно ховали іудеїв. Тіло Христа зняли з Хреста, намастили пахощами, тобто ароматними маслами. Потім тіло Спасителя обгорнули плащаницею і поклали в новій похоронній печері, яка належала Йосифу.

Фарисеї, які знали пророцтво Христа про Його Воскресіння, побоювалися викрадення тіла і тому приставили до труни варту. Ця обставина стала незаперечним доказом істинності Христового Воскресіння.

Таємниця Великої Суботи - це таємниця Воскресіння не тільки Господа Ісуса Христа, але і всього людства.

День Великої Суботи - образ очікування загального воскресіння мертвих і життя майбутнього віку.

Тропар

Благообразный Иосиф с древа снем Пречистое Тело Твое, плащаницею чистою обвив и благоуханьми, во гробе нове покрыв положи.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.