ж

Святитель Григорій народився близько 540 року в знатній римській родині.

Він відзначався великою вченістю, деякий час він був префектом Риму, але в 574 році заснував монастир святого Андрія у своїх володіннях на Целійському пагорбі в Римі і став у ньому ченцем.

У 579 році папа поставив його дияконом і відправив до Константинополя, де він просив захистити Рим від лангобардів, але агресія персів не дала Візантії надати йому військову допомогу.

Відео дня

У 585 році Григорій повертається в Рим, а в 590 році, після смерті під час чуми Пелагія II стає предстоятелем Церкви. Вважається, що саме за його молитвами епідемія припинилася.

З ім'я папи Григорія пов'язано з піднесенням Римської Церкви, яка взяла на себе кермо правління від занепавшої під ударами варварів світської адміністрації. Він особисто очолив оборону міста від лангобардів, а підпорядковане Константинополю керівництво переїхало в Равенну.

Прізвисько «Двоєслов» він отримав за назвою однієї зі своїх праць «Діалоги», яка була присвячена життю святих Італії.

Святий Григорій склав латинською мовою чин літургії Передосвячених Дарів, яка до нього була відома лише в усному переказі. Цей чин був затверджений на VI Вселенському соборі в 680 році і прийнятий всією Християнською Церквою.

Виснажений хворобою Григорій помер у 604 році.

Його мощі спочивають у соборі святого апостола Петра у Ватикані.

Тропар

Иже от Бога свыше Божественную благодать восприем, славне Григорие, и Того силою укрепляема евангельски шествовати изволил еси. Отонудуже у Христа возмездие трудов приял еси, всеблаженне, Егоже моли, да спасет души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.