9

За своїм походженням свята Євдокія була самарянкою і проживала у фінікійському місті Геліополі.

Дівчина відрізнялася красою і блудницею заробила величезні статки.

З часом вона була звернена в християнство якимось ченцем Германом.

Відео дня

Перед тим як хреститися Євдокії явився архангела Михайло, який вирвав дівчину з пазурів сатани.

Ставши християнкою, Євдокія віддала все своє майно Геліопольскому єпископу Феодоту, а сама прийняла постриг у жіночому монастирі, який розташовувався поруч з обителлю в якій жив Герман.

Після смерті ігумені монастиря Євдокія, була обрана її наступницею. До місцевої влади дійшли чутки ніби в монастирі приховано величезний скарб. Правитель послав воїнів обшукати монастир.

Воїни три дні не могли увійти в обитель, утримувані божественною силою, а потім на них напав величезний змій, який знищив майже весь загін.

У видінні Євдокія дізналася, що їй судилося постраждати за Христа, тому вона взяла Святі Дари і добровільно віддала себе в руки воїнів.

Євдокію привели до намісника Діогена, який був захоплений її красою. Євдокія визнала себе християнкою і висловила готовність постраждати за Христа.

Тоді намісник наказав повісити її на дереві і чотирьом воїнам жорстоко бити воловими жилами.

Коли її розділи до пояса, то з грудей святої спала частина Пречистого і Животворящого Тіла Господнього, яка була взята мученицею при виході з монастиря.

Слуги, не знаючи, що це таке, підняли і принесли її наміснику. Коли Діоген хотів узяти її, то частина Причастя миттєво перетворилася на вогонь, і полум'я вмить спалило слуг і пошкодило ліве плече самому наміснику, який впав замертво.

По молитві Євдокії він воскрес і став християнином.

Після цього Євдокія продовжила жити у своєму монастирі і була усічена мечем близько 160-170 років після Різдва Христового.

Тропар

Правостию умною душу твою привязавши в любовь Христову, тленных, и красных, и временных забытием претекла еси, яко Слова ученица: пощением страсти первее умертвивши, страдальчески второе врага посрамила еси. Тем Христос сугубых венца сподоби тя, славная Евдокие, преподобная страстотерпице, моли Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.