н

Собор всіх Києво-Печерських преподобних отців - свято Руської православної церкви на честь святих, пов'язаних із Києво-Печерською лаврою. Свято об'єднує святих з двох Соборів: преподобних отців Києво-Печерських Ближніх печер і преподобних отців Києво-Печерських Дальніх печер. Святкування Собору відбувається в другу неділю Великого посту.

Київські святі, як місцевошановані були прославлені в 1643 році митрополитом Петром (Могилою).

За його дорученням протосинкел Константинопольського патріархату Мелетій Сириг написав службу «преподобним отцям києво-печерським і всім святим, які прославилися в Малій Росії».

Відео дня

У XVIII столітті було піднято питання про загальноцерковне шанування київських святих. Святійший Правлячий Синод у 1762 році своїм указом, а пізніше це рішення було підтверджено указами 1775 і 1784 років, дозволив включати в загальноцерковні місяцеслови імена київських святих та друкувати їм служби в місячних мінеях.

Однак указ Синоду в повній мірі не реалізовали - імена київських святих не потрапили в нормативні місяцеслови, що друкувалися в Типіконі і Слідуваному Псалтирі.

Імена київських святих потрапили в місяцесловы ієрейського молитвослова, а також требника. Перевага віддавалася святим, служби яким були опубліковані в Мінеї Київській.

Тропар

Егда снидосте во гробы и самех себе заключисте, тогда, страсти умертвивше плотския, спогребостеся Христу, Богоноснии, и диавольския в подземных разрушисте ограды, сего ради Ангели венцы с Небес вам подают.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.