г

Святитель Інокентій, в миру Іван, народився близько 1680 року в сім'ї священика.

У віці 15 років він поступив на навчання в Київський Богоявленський монастир, а по закінченні навчання в 1706 році він прийняв чернечий постриг з ім'ям Інокентій.

З волі Божої святителю довелося послужити в званні флотського ієромонаха, що згодом відіграло важливу роль у його подальшій долі, так як сприяло його зустрічі з імператором Петром I.

Відео дня

Вже 5 березня 1721 року в присутності Петра I в Олександро-Невській лаврі відбулася посвята в єпископа Інокентія. Таке рішення було прийнято у зв'язку з рішенням Священного синоду про послання до Пекіна єпископа для влаштування там церковного життя.

Цілий рік довелося добиратися святителю Інокентію до кордону з Китаєм, але він так і не був пропущений через неї. Зупинившись в Селенгінському Троїцькому монастирі, він почав чекати вирішення ситуації, яка з часом тільки погіршувалася.

За час очікування Інокентій перестав отримувати платню, не міг вести листування з Росією, основним джерелом харчування стали пожертвування російських купців. Томливе очікування тривало три роки.

Тільки в 1725 році Інокентій переселився в Іркутський Вознесенський монастир, а в 1727 році Синод призначив його єпископом Іркутським.

Всього 4 роки і 3 місяці був єпископом в Іркутську святитель Інокентій. За цей час він зумів влаштувати міцну основу для життя Церкви в Сибіру. Він був проповідником Христової віри серед монголів, бурятів і росіян, викорінюючи забобони і язичництво.

У віці п'ятдесяти років у вересні 1731 року він помер, проживши напружене подвижницьке життя. Перше знайдення нетлінних мощей відбулося через 34 роки після смерті святителя під час перебудови Вознесенського храму.

У 1804 році святитель Інокентій був зарахований до лику святих.

У XX столітті мощі святого були загублені. У 1921 році влада вчинили акт святотатства, розкривши мощі святителя для медичної експертизи.

Тільки в 1990 році їх знайшли в підсобному приміщенні Ярославської церкви Миколи Надєїна.

Тропар

Светильниче Церкве пресветлый, озаривый лучами доброт твоих страну сию, и исцеленьми многими притекающих к тебе с верою Бога прославивый, молим тя, святителю Иннокентие,ограждай молитвами твоими град сей от всех бед и печали.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.