1

Святі мученики Євстратій, Авксентій, Євгеній, Мардарій і Орест постраждали за Христа у Вірменії в часи правління римського імператора Діоклетіана.

Одним із перших, хто постраждав був священик Аравійської церкви мученик Авксентій.

Мер міста Саталіона, на ім'я Євстратій, бачив стійкість, з якою християни терпіли тортури.

Відео дня

Святий теж був таємним християнином і відкрито визнав себе віруючим у Христа. За це його жорстоко били, а потім спалили, а святого Авксентія після тривалого тюремного ув'язнення обезголовили.

Святого Мардарія, звичайного простолюдина-християнина повісили вниз головою. Мученику Євгенію вирвали язик, відрубали руки і ноги, а потім і голову.

Орест був молодим воїном, також християнином. Коли стало відомо про його релігійні переконання, святого викликали на суд. Ореста засудили до спалення на гарячій металевій решітці.

Тропар

Мученик всечестных светлость, пяточисленных страстотерпцев воспоем, славу земных презревших, солнца светлаго Евстратия, премудраго витию со страдальцы, на огнь и муки дерзнувших за всех Царя Христа и от Престола Того славы почестьми венцев обдаренных. Тех молитвами, Христе Боже, спаси души наша.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.