а

Це свято належить до найдавніших свят християнської церкви, проте до VI століття воно відзначався не так урочисто. Але в 528 році, за імператора Юстиніана, в Антіохії стався землетрус, від якого загинуло багато народу, а в 544 році почалася моровиця, яка забирала щодня по кілька тисяч чоловік.

За переказами, у дні цього лиха одному з благочестивих християн було відкрито, що в день Стрітення Господнього потрібно здійснити всенічне бдіння і хресний хід, і коли це було зроблено, лиха припинилися. Так з 544 року Стрітення увійшло до числа дванадцяти особливо урочистих загальноцерковних святкувань.

Воно встановлено в пам'ять про знаменну для християн подію - зустрічі (слов'янське - "стрітення") в Єрусалимському Храмі Дитятка Ісуса з праведним старцем Симеоном, сімволізуючим зустріч Старого і Нового Завітів.

Відео дня

Римсько-католицької церкви Стрітення - свято Очищення Діви Марії, присвячений спогаду про те, як новонародженого Ісуса, як наказував Закон Мойсея, батьки принесли в Храм для здійснення обряду посвячення, і про очисному обряду, скоєному його матір'ю на сороковий день після народження первістка. При вході в храм Богородицю і Йосипа Обручника зустріли старець Симеон, якому було пророцтво, що він не помре, поки не побачить Месії, і стариця Анна, яка мешкала при храмі.

"І благословив їх Симеон і сказав Марії, Його матері:" Ось призначений Цей на падіння і на повстання багатьох в Ізраїлі і на знак сперечання, і Тобі Самій зброя пройде душу, - щоб відкрились думки багатьох сердець ". (Лк.2: 34 -35).

А благочестива вдова Анна - "пророчиця вісімдесяти чотирьох років, яка служила Богу постом і молитвою день і ніч усі довгі роки свого вдівства" - впізнала Спасителя і, "підійшовши, славила Господа і говорила про Нього всім в Єрусалимі".

Євангеліст Лука оповідає, як старець Симеон, взявши Ісуса на руки, вимовив: "Нині відпускаєш раба твого, Владико, за словом Твоїм із миром, бо побачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед лицем усіх народів, світло на просвіту поганам , і славу народу Твого Ізраїля "(Лк. 2: 29-32).

У католицькій церкві свято Стрітення Господнього в пам'ять про слова праведного Симеона, який назвав Ісуса "світлом на просвіту поганам" з XI століття в храмах здійснюється обряд освячення свічок, які потім запалюються під час богослужіння.

Віруючі весь рік дбайливо зберігають Стрітенські свічки і запалюють їх, коли звертаються до Христа з молитвою у важкі для себе хвилини: під час хвороби, сімейних негараздів та інших життєвих труднощів.

РИА Новости