1

Святитель Амвросій народився близько 340 року в Тревірі, сучасний Трір, у знатній християнській родині. Амвросій був першим латинським отцем церкви, який народився і виріс у християнській родині.

Однією з представниць його аристократичного роду була мучениця Соферія, яка постраждала під час правління імператора Діоклетіана.

У молодості Амвросій отримав блискучу риторську освіту і був призначений на посаду керуючого декількома провінціями з резиденцією в Мілані.

Відео дня

У 352 році, після смерті батька, Амвросій переселяється в Рим, де продовжує навчатися. Близько 370 року він стає радником префекта, а через три роки префектом, тобто мером, Мілана.

У 374 році помирає єпископ міста і виникають непорозуміння між аріанами і православними міста про кандидатуру нового предстоятеля.

Згідно з переказами, під час суперечки невідоме немовля вимовило «Амвросія в єпископи!». Так чи інакше, але його кандидатура була гарним компромісом.

Сам префект хотів відмовитися, але імператор Валентиніан затвердив вибір городян. Фактично за тиждень з тридцятого листопада до сьомого грудня Амвросій був хрещений, а потім поставлений у читця, іподиякона, диякона, пресвітера і, нарешті, єпископа; абсолютно винятковий випадок для Православної Церкви, щоб людина пройшла всі ступені священства протягом тижня. Після цього він роздав майно і до кінця життя вів суворий спосіб життя.

Будучи переконаним прихильником нікейського православ'я, він протидіяв аріанству і досить швидко переконав багатьох зі своєї пастви. Святитель Амвросій боровся також зі старими язичницькими звичками своїх парафіян. Коли Феодосій Великий при придушенні бунту у Фессалоніках проявив зайву жорсткість, Амвросій, за переказами, заборонив йому приступати до Таїнств Церкви.

Незабаром імператор підкорився і покаявся. Амвросій заслужив велику любов пастви, повідомляють навіть про здійснені за його молитвами чудеса. Святитель помер у квітні 397 року.

Тропар

Правило веры и образ кротости, воздержания учителя яви тя стаду твоему Яже вещей Истина. Сего ради стяжал еси смирением высокая, нищетою богатая, отче Амвросие, моли Христа Бога, спастися душам нашим.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.