о

Филип митрополит Московський, у хрещенні Феодор, народився в Москві і походив зі знатного боярського роду Количевих.

Батько Феодора готував сина до державної служби. Згодом великий князь Василь III наблизив до двору молодого боярина. З Феодором здружився майбутній цар Іван Грозний.

Коли Феодору виповнилося тридцять років, він прийняв рішення залишити світське життя і пішов у Соловецький монастир, де постригся в ченці з ім'ям Филип.

Відео дня

У 1546 році святитель Филип був поставлений ігуменом Соловецької обителі. Він багато дбав про розквіт монастиря. Під час його ігуменства були побудовані трапезний храм Успіння Божої Матері і собор Преображення Господнього. Святитель Филип і сам багато працював разом з ченцями як простий робітник, укладаючи стіни Преображенського собору.

25 червня 1566 року за наполяганням царя Івана Грозного святитель Филип був висвячений у Московського і всієї Русі митрополита. Це були важкі роки тривалої Лівонської війни і роки опричнини. Святитель не боявся говорити цареві правду і викривати за жорстокість. Спочатку Іван прислухався до порад владики, але пізніше, не перенісши викриттів, наказав взяти митрополита під варту.

Святитель Филип був схоплений під час богослужіння в Успенському соборі. Відданий суду, він був засуджений до довічного ув'язнення. Цілий рік святитель провів в ув'язненні у тверському Отроч Успенському монастирі. Тут же він був задушений опричником Малютою Скуратовим.

Передбачаючи свою кончину, святитель Филип за три дні до цього приготувався до неї причастям Святих Тайн.

Мощі святителя Филипа, доставлені в Соловецький монастир, у 1652 році були перенесені до Москви.

Тропар

Первопрестольников преемниче, столпе Православия, истины поборниче, новый исповедниче, святителю Филиппе, положивый душу за паству твою, темже, яко имея дерзновение ко Христу, моли за град же и люди, чтущия достойно святую память твою.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.