п

Священномученик Ісидор був священиком Миколаївського храму в місті Юр'єві, сучасному Тарту в Естонії.

За договором, укладеним в 1463 році між Московським князем і ливонскими лицарями, останні зобов'язувалися надавати всіляке заступництво православним у Дерпті. Однак ливонці порушили договір і стали примушувати православних до унії.

Отець Ісидор мужньо став на захист Православ'я. Він волів прийняти мученицький вінець, але не підкоритися католикам.

Відео дня

Блаженний Ісидор і з ним сімдесят два парафіянина були втоплені в ополонці на свято Богоявлення після освячення води в річці Амовжі.

Навесні, під час розливу, нетлінні тіла святих мучеників і серед них тіло священномученика Ісидора в повному священницькомі одязі були знайдені російськими купцями, які їхали берегом річки.

Святих поховали біля Свято-Миколаївської церкви.

Тропар

Страстотерпцы Господни блаженнии, православную веру Христову со дерзновением проповедасте, и на судищи учения врагов неправая обличисте: того ради и ввержени бысте, святии, во глубину речную, души же ваши вселишася в Небесныя кровы, идеже со святыми предстояще Престолу Царя всех Бога, молитеся Ему за благовернаго императора нашего и за вся православныя люди, подвиги ваша честно почитающия.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.