щ

Свято Хрещення Господнього - одне з найдавніших свят християнської Церкви. Його встановлення відноситься ще до часів апостолів.

Стародавня назва свята - «Єпіфанія» - явління або «Теофанія» - Богоявлення, також його називали «свято Світів», «Святі Світи» або просто «Свєти».

Бог приходить у світ у цей день, щоб явити світові Світло Неприступне. Усі чотири Євангелія свідчать про це. «І сталося тими днями, прийшов Ісус з Назарету Галілейського, і від Іоанна христився в Йордані. І коли виходив із води, то побачив Іоанн небо розкрите, і Духа, як голуба, що сходив на Нього. І голос був з небес: «Ти Син Мій улюблений, в Якому Моє благовоління» (Мк. 1,9-11).

Відео дня

Слово «крещаю», «хрещу» в перекладі з грецького означає «занурюю у воду». Не можна зрозуміти сенсу і важливості хрещення, не з'ясувавши раніше символічного і реального значення води в Старому Завіті. Вода - початок життя. Саме з води, заплідненої животворним Духом, з'являться всі живі істоти. Де немає води - там пустеля. Але вода ж може і руйнувати, і знищувати - як водою великого потопу Бог залив гріхи і зруйнував зло людське.

У пам'ять того, що Спаситель Своїм Хрещенням освятив воду, буває водосвяття; напередодні свята вода освячується в храмах, у саме ж свято Богоявлення - у річках або інших місцях, де беруть воду. Хресним ходом на Йордан називається хід для освячення природних водойм.

Іоанове хрещення було символічним і означало, що як тіло омивається і очищається водою, так і душа людини, що кається і повірила в Спасителя, буде очищена від усіх гріхів Христом.

І ось до нього приходить Ісус з Назарету. Іоанн, вважаючи себе негідним хрестити Ісуса, став утримувати Його, кажучи: «Мені треба хреститися від Тебе, і чи тобі йти до мене?». Але Ісус сказав йому у відповідь: Залиш тепер, бо так треба нам виповнити усю правду» (Мт. 3, 14-15).

Після Хрещення Христа хрещення для людей вже не просто символ очищення. Тут Ісус явив Себе світові як Христос, Син Божий.

Богоявлення відкрило нам велику Божественну таємницю Святої Трійці. Тепер кожен, хто хреститься, долучається до цієї таємниці, за словами Христа до Своїх учнів: «Ідіть, і навчіть всі народи, хрестячи їх в ім'я Отця і Сина і Святого Духа» (Мф. 28, 19).

Тропар

Во Иордане крещающуся Тебе, Господи, Тройческое явися поклонение: Родителев бо глас свидетельствоваше Тебе, возлюбленнаго Тя Сына именуя, и Дух в виде голубине извествоваше словесе утверждение. Явлейся Христе Боже и мир просвещей, слава Тебе.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.