щ

Василій Великий народився близько 330 року в Кесарії Кападокійській і походив з відомого роду, що славився як знатністю і багатством, так і прихильністю до християнства. Його дід постраждав ще під час гонінь Діоклетіана. Тісний зв'язок з Церквою проявлявся ще й у тому, що єпископом був його дядько і двоє братів - Петро Севастійський та Григорій Ніський. У святцях прославлена і його сестра - преподобна Макріна.

Василь отримав прекрасну освіту в Кесарії і Константинополі, а також у найважливішому центрі вченості імперії - знаменитій Академії в Афінах, де здружився з Григорієм Назіанзином. Повернувшись додому, він під впливом Макріни зацікавився аскетичним життям, якій вдавався у власному маєтку, займаючись крім практики молитви вивченням філософії. У 357 році Василь вирушив у тривалу подорож по єгипетських монастирях, а в 360 році брав участь на соборі в Константинополі в складі каппадокійської делегації.

Деякий час він допомагав єпископу Євсевію в керівництві кафедрою в сані пресвітера, але пристрасть до усамітненого життя перемогла і Василій знову віддаляється у свій маєток. Лише прихід до влади імператора Валента, який підтримує аріан, змусив його повернутися в Кесарію. По смерті Євсевія в 370 році, Василій став єпископом і прославився ревною боротьбою з аріанством.

Відео дня

До торжества православ'я на Другому Вселенському Соборі святитель Василій Кесарійський не дожив, помер 1 січня 379 року.

Тропар

Во всю землю изыде вещание твое, яко приемшую слово твое, имже боголепно научил еси, естество сущих уяснил еси, человеческия обычаи украсил еси, царское священие, отче преподобне, моли Христа Бога спастися душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.