ш

Преподобномучениця Євгенія народилася в Римі. Її батько, Филип, був намісником імператора Коммода в Єгипті. Їх сім'я жила в місті Олександрії. Євгенія отримала блискучу освіту і була дуже вродлива, але вступати в шлюб вона не хотіла.

Прочитавши послання апостола Павла, Євгенія вирішила прийняти Хрещення. У віці 16 років вона таємно покинула батьківський дім. Її супроводжували два раба, євнухи Прот та Іакинф.

Надівши чоловічий одяг і назвавши себе Євгеном, дівчина звернулася до святителя Еллія, щоб він благословив її на чернечий подвиг. Святитель зрозумів таємницю Євгенії. Він хрестив Євгенія, Прота і Іакінфа і постриг їх у чернецтво.

Відео дня

Інок Євген процвітав у своїх подвигах і користувався загальною повагою. Він сподобився від Господа дару зцілення. Через кілька років помер ігумен монастиря, і братія просила Євгена зайняти його місце.

Євген прийняв ігуменство і подвоїв свої подвиги. Одного разу до нього звернулася за допомогою хвора вдова Меланія. Євген зцілив її знаменням хреста. Меланія оббрехала ігумена в насильстві, і він постав на суді перед правителем Филипом.

Правитель дізнався в ігумена свою втрачену дочку, Євгенію. Знайшовши ту, яку вони так довго оплакували, батьки Євгенії прийняли Хрещення.

Християни обрали Филипа своїм єпископом. Тоді, за доносом язичників, правитель Филип був зміщений зі своєї посади. Новий правитель підіслав до Филипа вбивць, які поранили його. Ця обставина прискорила смерть Филипа.

Мати Євгенія, Клавдія, після смерті свого чоловіка жила у своєму маєтку, що знаходився біля Риму. У ньому вона влаштувала дім для прочан і служила вдовам. Згодом Клавдія прийняла мученицький вінець.

Осиротіла римлянка з царського роду, Василла, прийняла Хрещення від Євгенії і відмовилася вступити в шлюб зі своїм нареченим. Наречений же її поскаржився імператору Галлієну на християн, які проповідують безшлюбність. Василлу стратили. Також були обезголовлені преподобні Прот та Іакинф, сподвижники Євгенії.

Саму Євгенію кинули в річку Тібр із каменем на шиї, але вона залишилася неушкодженою. Не постраждала вона і від вогню.

У день Різдва Христового, у 262 році, преподобномучениця Євгенія була обезголовлена.

Тропар

Агница Твоя, Иисусе, Евгения зовет велиим гласом: Тебе, Женише мой, люблю, и, Тебе ищущи, страдальчествую, и сраспинаюся, и спогребаюся крещению Твоему, и стражду Тебе ради, яко да царствую в Тебе, и умираю за Тя, да и живу с Тобою, но, яко жертву непорочную, приими мя с любовию пожершуюся Тебе. Той молитвами, яко милостив, спаси души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.