е

Святитель Феоктист, архієпископ Новгородський, до отримання кафедри був ігуменом Благовіщенського монастиря недалеко від Новгорода. Після смерті архієпископа Климента в 1300 році новгородці обрали його владикою, а митрополит Максим з руськими єпископами Симеоном Ростовським і Андрієм Тверським висвятив святителя Феоктиста в єпископа Новгородського.

Головною турботою владики Феоктиста було відновлення та будівництво храмів. Він сам освятив собори в ім'я святих Бориса і Гліба і в ім'я святих отець Першого Вселенського Собору. При ньому була упорядкована обитель на Валаамі. У 1307 році за слабкістю здоров'я святитель пішов у Благовіщенський монастир, де жив до самої смерті, проживаючи в безмовності.

Прославлення святого Феоктиста, внаслідок чудесних зцілень від його мощей, відбулося в 1664 році. У 1786 році мощі архієпископа були перенесені в Юр'єв, де архімандрит Фотій влаштував у місцевому соборі приділ на честь святителя Феоктиста.

Відео дня

Тропар

Божия Слова Премудрости изрядный служитель, Ангельскаго жительства истинный подражатель, Божественныя чистоты рачитель, архиереом сопрестольниче, преподобным сожительниче, пастырская красота, Великому Новуграду похвала, святителю пречестный Феоктисте, отче наш, Емуже, Слову Божию, в житий сем послужил еси, моли спастйся душам нашим.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.