г

Блаженний Прокопій, заради Христа юродивий, був сином благочестивих селян.

Коли Прокопу виповнилося двадцять років, батьки хотіли його оженити, але молодий чоловік таємно пішов у В'ятку і прийняв на себе подвиг юродства.

Хлопець терпів голод, холод, глузування і злобу заради Христа. За це Господь прославив його даром передбачення майбутнього.

Відео дня

Блаженний Прокіп помер у віці сорока дев'яти років в 1627 році.

Тропар

Иже на земли Христа ради волею в буйство преложися, и мира сего красоты отнюд возненавиде, и плотская играния увядив постом и жаждою и на земли леганием, от зимы студению и мразом, и от зноя солнечнаго и дождя и прочия тяготы никогда же уклонися под кров, и на теле своем не имея одеяния, Божиею помощию покрываем, и душу очистил еси добродетельми своими, яко злато в горниле, Прокопие премудре, с верою творящим память твою честно и усердно притекающим к мощем твоим, прославляюще твое святое успение, Христу Богу молися, благоюроде, да избавит ны Господь от варварскаго нашествия и междоусобныя брани и мир мирови дарует и душам нашим велию милость.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.