з

Святі мученики Филимон, Аполлоній, Аріан і Феотих постраждали за віру Христову в Єгипті, у часи правління римського імператора Діоклетіана.

Святий Аріан був язичником і брав участь у переслідуванні християн, у тому числі і мучеників Аполлонія та Филимона.

Святий Аполлоній боявся страждань, і тому попросив музиканта-язичника Филимона переодягнутися в його одяг і принести жертви ідолам замість нього. Абсолютно несподівано Филимон сповідав себе християнином. Аполлоній, коли побачив це, розкаявся і також відкрито визнавав себе віруючим в Істинного Бога. Обидва хлопці були страчені.

Відео дня

Аріан, який брав участь у тортурах мучеників, взяв землю з могили і Филимона і отримав зцілення колись пораненого ока. Він розкаявся і охрестився разом зі своїми близькими і охоронцями. Вони добровільно пішли на муки і були страчені.

Головним серед охоронців був воїн на ім'я Феотих, пам'ять якого святкується також у цей день.

Мученики Филимон і Аполлоній померли 16 березня 286 року, а мученики Аріан і Феотих - 4 березня 287 року.

Тропар

Мученицы Твои, Господи, во страданиих своих венцы прияша нетленныя от Тебе, Бога нашего, имуще бо крепость Твою, мучителей низложиша, сокрушиша и демонов немощныя дерзости. Тех молитвами спаси души наша.

"УНІАН-Релігії"

Проект "Православні свята" реалізується за сприяння Київської Духовної Академії і Семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.