7

Свята праведна Анна походила з роду Асіра і була дочкою Фануїла. У перекладі з єврейського її ім'я означає "милостива". І дійсно, вона була жінкою доброчесною. За своє благочестиве життя Анна була наділена пророчим даром. Досягши глибокої старості, вона, по слову євангеліста Луки, "не відходила від церкви, постом і молитвою служачи Богові вдень і вночі".

Свята Анна належала до числа тих благочестивих іудеянок, які з нетерпінням очікували пришестя Месії. Спасителя також очікував і Симеон, літній священик, якому було обіцяно Богом, що він не помре, поки не побачить Спасителя своїми очима.

Одного разу праведний Симеон, керований Святим Духом, прийшов в Єрусалимський храм. Це було в той самий день (сороковий після Різдва Христового), коли Пречиста Діва Марія і Йосип Обручник прийшли туди, щоб здійснити обряд, встановлений іудейським законом - представити Дитятко та принести законну жертву.

Відео дня

Як тільки праведний Симеон побачив хто прийшов, йому було відкрито, що це і є очікуваний Месія, Спаситель світу. Старець прийняв на свої руки Божественного Малюка і виголосив пророчі слова: «Нині відпускаєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм із миром, бо побачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед усіма людьми. Світло на просвіту язичників, і славу людей Твоїх Ізраїля».

Далі святий євангеліст Лука оповідає: «Була й Анна пророчиця, дочка Фануїлова, від коліна Асирового, глибокої старості, проживши з чоловіком від дівоцтва свого сім років, вдова років вісімдесяти й чотирьох, що не відходила від церкви, постом і молитвою служачи Богові вдень і ніч. І вона в той час, Бога славила та пророкувала про Нього всім, хто чекав визволення Єрусалиму».

Тропар

Радуйся, Богоприимче старче Симеоне, во объятия приемый Спаса Господа.  Веселися и ты, честная пророчице Анно, возвестивши пришествие в мир Христа Бога нашего, сокрушившаго державу вражию  и подающего нам велию милость.

Проект "Православні свята" реалізований "УНІАН-Релігії" за сприяння Київської духовної академії і семінарії. При використанні матеріалу посилання на джерело обов'язкове.